Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je kusové dřevo obnovitelný zdroj aneb 336 dvacetiletých stromů

Zamyšlení nad smysluplností pojmu obnovitelný zdroj energie ve vztahu k využití kusového dřeva, a to na příkladu "obnovitelného" zdroje pro jeden rodinný dům.

V minulém týdnu jsem byl značně pracovně vytížen, nicméně jsem v hlavě nosil téma článku, ve kterém jsem se chtěl věnovat problematice náhrady uhlí spalováním biomasy. Chtěl jsem napsat (a možná ještě napíšu) něco v duchu „nezatracujme spalování biomasy, ale pamatujme, že zdroje nejsou nevyčerpatelné, a to zejména vzhledem k nepoměru rychlosti spotřeby a nového růstu“. Bohužel již asi ve středu jsem měl kalendář tak přeplněný, že jsem věděl, že takový rozsah nestihnu sepsat. Vzhledem k tomu, že jsem podstatnou část pracovní doby strávil v autě, měl jsem spoustu času na přemýšlení a z dlouhé chvíle jsem si položil otázku: Proč na ten problém hned jít globálně? A tak jsem se z hlavy pokoušel spočítat, kolik stromů bych asi tak potřeboval, abych pokryl potřebu tepla na „normální dům“. Vzhledem k tomu, že jsem se podobnými výpočty v autě dobře zabavil až do konce týdne, rozhodl jsem se o ně touto cestou podělit.

Samozřejmě jsem musel používat jakási „průměrná data“, se kterými případný čtenář hnidopich nemusí souhlasit, ale jednak nepíšu pro hnidopichy a jednak mi jde hlavně o princip.

Pro začátek jsem si představil, že jsem stavebník, který právě dokončil rodinný domek o podlahové ploše 150 m2, v poměrně úsporné variantě, s potřebou tepla na vytápění 50 kWh/m2.a. Celková potřeba tepla na vytápění mi tedy prostým vynásobením vyšla 7.500 kWh/a, tedy za rok. Jako novopečený majitel domu jsem se rozhodl použít k vytápění moderní kotel na kusové dřevo s účinností 75% (na čísla dle ekodesignu nevěřím). Dřevo jsem si vysnil smrkové, vyschlé na vzduchu, s výhřevností 15 MJ/kg (cca 4,2 kWh/kg) a s hustotou 500 kg/plný m3. Až potud to šlo poměrně lehce, ale teď jsem narazil na údaje o tom mém vymyšleném smrku. Násobil jsem průměry, výšky, šířky letokruhů a podobně a vycházely mi čísla s neuvěřitelným rozptylem, často zcela mimo realitu. Naštěstí máme nedaleko domu pár borovic, které byly vysazeny před 15-ti lety. Provedl jsem tedy náročné měření v terénu. Náročné proto, že ty stromy měly ještě stále větve až dolů, takže změřit průměr kmene nebylo úplně snadné. Nicméně jsem získal nějaká data, která jsem následně porovnal s jediným pramenem, který jsem našel na internetu (bakalářská práce o růstu stromů), provedl jsem přepočet z borovice na smrk a z 15-ti let na 20 let. No nebudu to protahovat – hlavně dle zmíněné bakalářské práce předpokládám, že 20-ti letý smrk představuje cca 0,3 m3, tj. cca 150 kg využitelné dřevní hmoty. Byla to fuška, a pokud jsem mimo, prosím o toleranci.

No ale teď, když jsem měl všechny vstupy, mohl jsem začít rozvíjet matematické modely. Spočítal jsem si, s použitím výhřevnosti a účinnosti zdroje, že ročně potřebuji 2.400 kg dřeva, což představuje cca 4,8 plných metrů krychlových. Pro jejich uskladnění a vysušení budu potřebovat prostor min.12 m3 (přepočet na prostorový rovnaný kubík a dvouletou zásobu, tj.6 m3 pro sušení a 6 m3 pro použití). TAKŽE MUSÍM PŘISTAVĚT KŮLNU min. 3 x 2 metry.

Teď ale čím ji naplnit. Jsem ekolog a chci být soběstačný, protože jinak to nemá cenu. Takže potřebuji vlastní zdroj dřeva, tedy stromy. Z objemu dřevní hmoty z 20-ti letého stromu jsem si odvodil, že ročně potřebuji pokácet a spálit asi 16 dvacetiletých stromů. Tedy logicky 20-ti letý cyklus obnovy, když předpokládám, že každý rok vykácené stromy nahradím novými. Ještě jsem přidal rok na vysušení, takže cyklus se mi protáhl na 21 let. Na závěr jsem tedy vynásobil roční potřebu stromů 21 letým cyklem a vyšlo mi, že PRO SOBĚSTAČNOST POTŘEBUJI 336 VZROSTLÝCH 20-ti LETÝCH STROMŮ.

Pokud tedy podobný kus lesa vlastním a jsem připraven každý rok 16 stromů pokácet a na jejich místo vysadit nové, mohu skutečně a zodpovědně prohlásit, že využívám kusové dřevo (biomasu) jako obnovitelný zdroj energie. No, ale co když jsem ekolog les nevlastnící. Potom musím udělat něco, čemu Cimrman říkal „krok stranou“, tedy předpokládat, že někde na světě je bytost, která těch 336 stromů k dispozici má, a že mi jich 16 ročně odprodá, nové vysadí, a tak dále. Takže jdu, dřevo prostě koupím a raději se neptám, odkud se vzalo – omlouvám se tím, že by mi to stejně po pravdě neřekli a s čistým svědomím jdu do ulic s transparentem – „zachraňme deštné pralesy“. Jestliže, jako nový majitel nemovitosti, těch 336 stromů vysázím při nastěhování, budu deštné pralesy ohrožovat jen jeden 21 letý cyklus. Pokud to neudělám, nemá cenu si nic namlouvat – jsem jasný spoluviník. Pravda je totiž taková, že V PRINCIPU ZA MNE NIKDO 336 STROMŮ NEVYSADÍ, ale bude kácet ty stávající. Možná na druhém konci světa, aby mi to nepůsobilo trauma.

A nyní si zkusme představit až humornou situaci, kdy by – imaginárně – přešla na spalování kusovým dřevem dejme tomu elektrárna Počerady s výrobou cca 600 GWh ….. Pro zajímavost – v mých auto-výpočtech mi vyšlo asi 285 milionů stromů ročně, což je samozřejmě nesmysl, protože technologie spalování je v elektrárně jiná, ale i tak....

Závěrem bych tedy rád upozornil, že ačkoliv je biomasa považována za obnovitelný zdroj energie, má její „obnovitelnost“ svá pravidla, která pokud nebudou dodržena, tak nám tento obnovitelný zdroj neobnovitelně dojde.

P.S.: Samozřejmě bych mohl psát o peletách, rychle rostoucích travinách a keřích, biologickém odpadu a tak dále, ale chtěl jsem se pokusit o skutečně reálnou simulaci, která mi ale jakž/takž transparentně funguje nejlíp právě na uvedeném případu. Jen na úplný závěr a pro zajímavost – kdybych zvolil postařší dům stejné velikosti, ale s potřebou např. 150 kWh/m2.a, vyšel by mi les s více než 1.000 stromy.

Autor: Valtr Sodomka | pondělí 14.10.2019 19:14 | karma článku: 26,29 | přečteno: 869x
  • Další články autora

Valtr Sodomka

Komentář vodíkového dědka

První díl mapující dění v oblasti energetického využití vodíku. Subjektivní výběr zpráv a zajímavostí.

20.12.2023 v 15:34 | Karma: 12,79 | Přečteno: 235x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Valtr Sodomka

Kvalitní materiál ? aneb čemu lze věřit ?

V minulých dnech jsem se setkal s výrobkem, který byl, a částečně ještě je, klasickým příkladem matení spotřebitele.

6.2.2022 v 11:12 | Karma: 18,61 | Přečteno: 548x | Diskuse| Společnost

Valtr Sodomka

Green deal - aneb lze vystoupit za jízdy?

Poslední návrhy Bruselu v oblasti snižování emisí se díky mediální pozornosti staly široce diskutovaným tématem.

19.12.2021 v 17:58 | Karma: 21,27 | Přečteno: 728x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Valtr Sodomka

Povídání (nejen) o znalcích aneb jak zazdít dobrou věc

K prvnímu dni roku 2021 vstupuje v platnost zákon č.254/2019 Sb. o znalcích, který jsem přivítal, protože se mi na něm líbí systém zkvalitnění požadavků na znalce, ovšem bohužel „není růže bez trní“.

3.1.2021 v 12:46 | Karma: 14,36 | Přečteno: 559x | Diskuse| Ostatní

Valtr Sodomka

Uhelné kotle a kominická schizofrenie

Naší největší českou „ekologickou aktivitou“ jsou kotlíkové dotace. Pro "zúčastněné osoby" se jedná o tak lukrativní záležitost, že se jim i "rozštěpení duše" vyplatí.

8.6.2020 v 10:10 | Karma: 21,67 | Přečteno: 1206x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:44

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Prokletím očkování možná je, že chrání proti smrtelným chorobám, míní Válek

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:42

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. Jednou z cest, jak se proti nemoci chránit, je...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:41

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1549x
Ing.Valtr Sodomka je technickým garantem APOKS, energetickým specialistou, znalcem v oboru odvodu spalin a technickým ředitelem firmy Messy s.r.o.

Seznam rubrik