Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Povídání (nejen) o znalcích aneb jak zazdít dobrou věc

K prvnímu dni roku 2021 vstupuje v platnost zákon č.254/2019 Sb. o znalcích, který jsem přivítal, protože se mi na něm líbí systém zkvalitnění požadavků na znalce, ovšem bohužel „není růže bez trní“.

Za hlavní klad považuji, že uvedený zákon pomáhá řešit problém, tak zvaných „politických odborníků“ (viz jeden z mých předchozích článků). Postupem doby se totiž funkce soudního znalce stala občas jakousi politickou trafikou, kam byli „odkládáni“ různí pseudoodborníci, kteří se angažovali v různých profesních hnutích, politických profesních kampaních a podobně, což neodpovídá ani požadavku vysoké odbornosti, ani nezávislosti.

Veškeré klady, které tento zákon přináší, ovšem bohužel negují dva „nenápadné“ paragrafy, a to § 21 a  § 22, které stanoví hmotnou odpovědnost za výkon znalecké činnosti, což je zcela nesmyslný požadavek, který v principu popírá ideu nezávislých posudků. Znalec, jako takový, musí být totiž z principu nezávislý a nesmí být pod tlakem toho, že za něco odpovídá svým majetkem. Podobný tlak ho totiž nutí zpracovávat posudky tak, aby především chránil sám sebe, což vyúsťuje do sice obsahově rozsáhlých, ale nic neříkajících posudků.

Na tomto místě bych si dovolil malou, ale podstatnou, odbočku. Tento problém se totiž týká i revizních a kontrolních techniků činných ve výstavbě. Mám na mysli revizní techniky elektřiny, plynu, spalinových cest, kontrolory tepelných zdrojů, komínů, ústředních spalovacích spotřebičů, a podobně. Tedy v principu osoby, jejichž úkolem je provádět revizi a kontrolu většinou již dokončených částí stavebního díla. Status těchto osob není dosud prakticky vymezen ani občanským, ani stavebním, ani jiným konkrétním zákonem nebo vyhláškou.

Zkusme si teď představit náplň činnosti znalce, kontrolního nebo revizního technika. V praxi dostane zadání od zadavatele, kterým může být fyzická nebo právnická osoba nebo orgán státní správy například soud nebo policie. Následně zpracovává posudek, kontrolu nebo revizi nějakého díla, přičemž fakticky nemá žádné nebo velice omezené pravomoci. Současně se ho obvykle jedna strana snaží ovlivnit ve svůj prospěch a druhá strana nespolupracuje, případně se ho snaží ovlivnit obě strany nebo obě nespolupracují. Každopádně jeho přístup k řekněme „relevantním datům“ je hodně omezený. Ve většině případů se dostává k předmětu díla pozdě, když už je buď všechno hotovo (např. vstupní revize), případně zejména u znalců po nějaké destrukci díla. To prakticky znamená, že získání jakýchkoli vstupních dát je velice problematické.

Ovšem existuje jedna věc, na které se všechny strany poměrně spolehlivě shodnou, a to je snaha přenést na znalce, revizního technika nebo kontrolora svoji odpovědnost za vady díla. Přitom odpovědnost u stavebního díla je poměrně jasně daná v Občanském zákoníku v § 2630, který jasně definuje, kdo je za vady stavebního díla odpovědný. Asi nepřekvapí, že tam není uveden ani znalec ani revizní technik, ani kontrolní technik. Bohužel z mých zkušeností, i z toho, jak monitoruji rozhodnutí soudů, tak se zmíněným občanským zákoníkem soudy často neřídí a raději volí „cestu menšího odporu“, tedy svalení odpovědnosti na revizního nebo kontrolního technika, občas i na soudního znalce. Přitom mu dávají za vinu jenom to, že neodhalil chybu někoho jiného a současně neberou v úvahu to, že ten někdo jiný udělal všechno pro to, aby tu chybu zamaskoval a že najít jí mohlo být nad možnosti toho znalce nebo technika.

Kritika by samozřejmě nebyla konstruktivní, kdyby nekončila nějakým smysluplným návrhem. Z mého pohledu by ten návrh mohl být poměrně jednoduchý: stačilo by vycházet z pravidel, která se používají pro osoby, které považujeme za v principu nezávislé, tedy soudce, policisty, ale například i úředníky státní správy (třeba pracovníky stavebních úřadů) a podobně. Tyto osoby nemají fakticky občansko-právní hmotnou odpovědnost za svá rozhodnutí, což je správné, protože vyhodnocují momentální stav věci a snaží se v rozsahu svých odborných znalostí a zkušeností odhalit chyby, ke kterým mohlo dojít. Jako příklad lze zvolit soudce, který nemá hmotnou odpovědnost za to, jak soudí. Rozsudek je tak fakticky jeho názor v ten daný okamžik, na základě aktuálně dostupných údajů. Nicméně nad soudci je velice smysluplně vytvořen dozorový orgán, který může případné chyby napravit. Přičemž pojem „chyba“ by v tomto případě měl být spíše nahrazen pojmem „jiný pohled na věc“. Tento systém funguje rovněž u znalců a i novým zákonem je podporován, což je velmi správné. Jestliže znalec udělá chybu, může být odbornou komisí za tuto chybu potrestán. Ovšem nikoliv v rozsahu teoreticky způsobené škody, ale v rozsahu jeho příjmu, respektive pozastavením nebo odebráním oprávnění, což u znalců v současné době funguje, obvykle na základě stížnosti. U revizních a kontrolních techniků žádný takový orgán v současné době neexistuje a tyto profese nejsou prakticky mimosoudně postižitelné, ani jim prakticky nelze odebrat oprávnění.  Samozřejmostí by na druhou stranu mělo být zachování a posílení odpovědnosti trestní, tedy odpovědnosti za úmyslně chybné zpracování posudku, revize nebo kontroly (cílené a úmyslné poškození jedné strany).

Postavení znalce, kontrolního nebo revizního technika v rámci například realizace stavebního díla by mělo být takové, že je to „osoba navíc“, tedy osoba, která stojí nad zhotovitelem, nad stavebním dozorem, nad dodavateli i nad subdodavateli a snaží se ze všech sil odhalit jejich chyby, podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Už z této definice je zřejmé, že trestat tuto osobu za to, že se jí nepodařilo odhalit nějakou chybu, kterou se pravděpodobně všechny zúčastněné strany snažily zamaskovat, seč to šlo, je principiální nesmysl. Tím spíš, že v současné době nejsou pro tyto osoby legislativně dána žádná práva ani pravomoci (např. vstup do objektu, sondáž, předkládání listin, atd.).

Co říci závěrem. Bylo by vhodné tuto problematiku rozpracovat, pokud možno změnit zákon o znalcích a pro revizní a kontrolní techniky dopracovat buď zákon, anebo vyhlášku, která by jejich postavení jasně vymezila (co se týká stavebních profesí, pravděpodobně by stačilo vložit jeden paragraf do občanského nebo stavebního zákoníku).

Přenášení hmotné odpovědnosti na osoby, které vykonávají sekundární posouzení díla, je z mého pohledu velkou chybou a je možné, že tato skutečnost vyvolá efekt, kdy skuteční odborníci nebudou mít zájem, zejména revizní a kontrolní činnost vykonávat, protože tato oblast je již nyní saturovaná osobami s minimálním vzděláním a omezenými zkušenostmi, ale s příslušným oprávněním (výučním listem a doplňkovou profesní zkouškou), kteří ovšem nejsou schopni odborného posouzení a svoji činnost vidí pouze jako podnikání, což samozřejmě našemu stavebnictví neprospívá.

P.S.: Příkladem z poslední doby je mediálně publikované odsouzení plynaře, který „nepoznal“, že v bytě, kde kontroloval plynový spotřebič, byla vyměněna digestoř, což finálně způsobilo nefunkčnost odvodu spalin a otravu jedné osoby. Co na tom, že legislativu porušili především majitel bytu, dodavatel digestoře i montážní firma …

 

Ing.Valtr Sodomka je technickým garantem APOKS, energetickým specialistou, znalcem v oboru odvodu spalin a technickým ředitelem firmy Messy s.r.o.

 

Autor: Valtr Sodomka | neděle 3.1.2021 12:46 | karma článku: 14,36 | přečteno: 559x
  • Další články autora

Valtr Sodomka

Komentář vodíkového dědka

První díl mapující dění v oblasti energetického využití vodíku. Subjektivní výběr zpráv a zajímavostí.

20.12.2023 v 15:34 | Karma: 12,79 | Přečteno: 235x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Valtr Sodomka

Kvalitní materiál ? aneb čemu lze věřit ?

V minulých dnech jsem se setkal s výrobkem, který byl, a částečně ještě je, klasickým příkladem matení spotřebitele.

6.2.2022 v 11:12 | Karma: 18,61 | Přečteno: 548x | Diskuse| Společnost

Valtr Sodomka

Green deal - aneb lze vystoupit za jízdy?

Poslední návrhy Bruselu v oblasti snižování emisí se díky mediální pozornosti staly široce diskutovaným tématem.

19.12.2021 v 17:58 | Karma: 21,27 | Přečteno: 728x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Valtr Sodomka

Uhelné kotle a kominická schizofrenie

Naší největší českou „ekologickou aktivitou“ jsou kotlíkové dotace. Pro "zúčastněné osoby" se jedná o tak lukrativní záležitost, že se jim i "rozštěpení duše" vyplatí.

8.6.2020 v 10:10 | Karma: 21,67 | Přečteno: 1206x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Valtr Sodomka

Spalování uhlí aneb jak si kupujeme svědomí

Tento článek jsem měl nějakou dobu „v šuplíku“, protože jsem ho chtěl doplnit o zprávu o globální spotřebě uhlí. Nakonec jsem použil statistiku organizace Urgewald – viz. P.S. na konci článku. Takže se vyplatí dočíst to do konce.

24.5.2020 v 18:00 | Karma: 24,77 | Přečteno: 557x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1549x
Ing.Valtr Sodomka je technickým garantem APOKS, energetickým specialistou, znalcem v oboru odvodu spalin a technickým ředitelem firmy Messy s.r.o.

Seznam rubrik