Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kvalitní materiál ? aneb čemu lze věřit ?

V minulých dnech jsem se setkal s výrobkem, který byl, a částečně ještě je, klasickým příkladem matení spotřebitele.

Ale pěkně od začátku:

Před několika lety byl na stavebním veletrhu v Brně slavnostně představen „revoluční“ stavební výrobek. Vzhledem k tomu, že mi jde především o princip, nebudu konkrétnější a v dalším textu zůstanu u obecného označení „výrobek“.

No a tento „výrobek“ byl přihlášen do soutěže o nejkvalitnější inovativní řešení, a vzhledem k tomu, že výrobcem a přihlašovatelem byla velká a renomovaná firma, obdržel zlatou medaili, cenu veřejnosti, a ještě několik separátních uznání odborné poroty, která byla složena z předních odborníků daného oboru.

Shodou okolností jsem na tom samém veletrhu měl v rámci doprovodného programu odbornou přednášku. V ní jsem se sice jen okrajově, ale přece jen zmínil o tom, že „výrobek“ je v podstatě celkově nefunkční a doložil jsem to výkladem elementární fyziky, asi tak na úrovni druhého stupně ZŠ.

Tato moje zmínka ale neušla zástupcům výrobce „výrobku“, kteří celou věc ohlásili svému vedení. Ředitel společnosti si potom v rámci svého vystoupení při přebírání výše uvedených ocenění neodpustil poznámku, že „se najdou osoby, vydávající se za odborníky, kteří nejsou, díky své nekompetentnosti schopni pochopit, o jak kvalitní a inovativní výrobek se jedná“. Mým štěstím bylo, že při předávání informací mezi podřízenými a vedením se z věci vytratilo moje jméno, takže jsem nemusel řešit přímé útoky na mou osobu, nicméně mě tato lapálie přiměla osud „výrobku“ nadále sledovat.

Po veleúspěšném veletrhu se naplno rozjela reklamní kampaň, jejíž tváří se stala slavná olympionička, která na plakátech a stránkách tisku tvrdila, že „výrobek“ použila při stavbě vlastního domu a o jak skvělé řešení se jedná. Samozřejmě se přidali i „přední odborníci“, kteří svými chvalozpěvnými články zaplnili stránky odborného tisku.

Reklamní kampaň pak vrcholila na dalším stavebním veletrhu v Praze. Zde „výrobek“ v soutěži zcela opanoval svou kategorii a následně byl jednou z největších hvězd vyhlašovacího ceremoniálu. I zde byl ředitel společnosti obklopen ještě větším shlukem odborníků z hodnotící komise, kteří opět předvedli excelentní chvalořečení. A rovněž samozřejmě nechyběla ani poznámka o „zoufalcích“, kteří si dovolují výrobek kritizovat.

Po veletrhu se prodej „výrobku“ rozjel naplno. Prodával se plošně po celé republice, včetně sítí největších stavebnin, a nutno uznat, že s velkým úspěchem. Možná proto, že aplikovaná „inovace“ vedla ke snížení prodejní ceny oproti výrobkům konkurenčním. Reklamní masáž byla tak velká, a podpora odborných kapacit tak intenzivní, že o funkčnosti „výrobku“ si nikdo nedovolil pochybovat, minimálně na veřejnosti.

Ovšem už zhruba po roce a půl se mezi „laickou veřejností“ objevily zprávy o problémech. Jednalo se především o diskuse v rámci sociálních sítí, kde uživatelé poctění instalací „výrobku“ pomalu ale jistě zjišťovali, že není všechno zlato, co se třpytí. Tyto připomínky byly ale okamžitě zašlapány do země armádou odborníků placených výrobcem. Komerční úspěch „výrobku“ byl totiž značný, takže peněz na „podporu“ bylo dost.

Za další rok bylo sice ještě hůř, ale stále se olympionička i najatí odborníci snažili, seč mohli a prodeje se držely. A když přece jen začaly klesat, nastoupily osvědčené slevové akce.

Nicméně, nic netrvá věčně a fyzikální zákony prostě platí, takže asi po čtyřech letech bylo zřejmé, že již nelze utajit fakt, že „výrobek“ prostě nefunguje, nebo v lepším případě funguje jen občas. Množství reklamací se sice díky postavení výrobce a podpoře jím dotovaných profesních organizací podařilo ututlat, ale situace došla do bodu, kdy už se stala neudržitelnou.

V tu chvíli jsem byl zvědav, jak výrobce zareaguje. Pokud jsem čekal sebereflexi, zcela jsem se mýlil. Profesionální „akce“ proběhla fakticky zcela mimo rozlišovací schopnosti potenciálních zákazníků. Reklamní kampaň byla tiše ukončena, letáky a články zmizely, odborníci se přesunuli za penězi jinam a „výrobek“ nenápadně zmizel z veškerých reklamních a technických materiálů výrobce. Současně byl v tichosti uveden na trh „nový“ výrobek téměř shodného jména, ovšem tentokrát funkční, podstatně dražší a tedy z hlediska prodejnosti pro stavebniny nezajímavý.

Možná by teď někdo mohl čekat, že tím celý příběh skončí a „výrobek“ již nebude vyráběn a prodáván. Ovšem chyba lávky. Zákazníka je totiž třeba „dojit“, dokud to jde. A právě na tuto skutečnost jsem narazil, když jsem objevil „výrobek“ osazený v novostavbě rodinného domu. Jen pro formu jsem se spojil s regionálním zástupcem výrobce, který ale, jak jsem očekával, pouze „mlžil“ a v kostce mi řekl, že „výrobek“ snad možná může být dostupný, ale že oni, jako firma, ho rozhodně nepodporují atd. A že se musím obrátit na toho, kdo „výrobek“ prodal, respektive namontoval.

„Výrobek“ se tedy stále vyrábí a je některými stavebninami prodáván, a to pravděpodobně především díky své nízké ceně.

Moje obvyklé morální poučení na závěr, by se dalo shrnout do dvou bodů:

  • pokud jsou dostatečné finanční zdroje, dokáže marketingová kampaň popřít i základní přírodní zákony a drtivá většina lidí tomu uvěří;
  • vychovali jsme si kastu „odborníků“ jejichž odbornost se nezakládá na znalostech, ale na funkcích, které zastávají a kteří mohou podpořit téměř cokoli, protože jejich „omyly“ nemají na danou funkci vliv.   

 

Ing.Valtr Sodomka je technickým garantem APOKS, energetickým specialistou, znalcem v oboru odvodu spalin a technickým ředitelem firmy Messy s.r.o.

 

Autor: Valtr Sodomka | neděle 6.2.2022 11:12 | karma článku: 18,61 | přečteno: 548x
  • Další články autora

Valtr Sodomka

Komentář vodíkového dědka

První díl mapující dění v oblasti energetického využití vodíku. Subjektivní výběr zpráv a zajímavostí.

20.12.2023 v 15:34 | Karma: 12,79 | Přečteno: 235x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Valtr Sodomka

Green deal - aneb lze vystoupit za jízdy?

Poslední návrhy Bruselu v oblasti snižování emisí se díky mediální pozornosti staly široce diskutovaným tématem.

19.12.2021 v 17:58 | Karma: 21,27 | Přečteno: 728x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Valtr Sodomka

Povídání (nejen) o znalcích aneb jak zazdít dobrou věc

K prvnímu dni roku 2021 vstupuje v platnost zákon č.254/2019 Sb. o znalcích, který jsem přivítal, protože se mi na něm líbí systém zkvalitnění požadavků na znalce, ovšem bohužel „není růže bez trní“.

3.1.2021 v 12:46 | Karma: 14,36 | Přečteno: 559x | Diskuse| Ostatní

Valtr Sodomka

Uhelné kotle a kominická schizofrenie

Naší největší českou „ekologickou aktivitou“ jsou kotlíkové dotace. Pro "zúčastněné osoby" se jedná o tak lukrativní záležitost, že se jim i "rozštěpení duše" vyplatí.

8.6.2020 v 10:10 | Karma: 21,67 | Přečteno: 1206x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Valtr Sodomka

Spalování uhlí aneb jak si kupujeme svědomí

Tento článek jsem měl nějakou dobu „v šuplíku“, protože jsem ho chtěl doplnit o zprávu o globální spotřebě uhlí. Nakonec jsem použil statistiku organizace Urgewald – viz. P.S. na konci článku. Takže se vyplatí dočíst to do konce.

24.5.2020 v 18:00 | Karma: 24,77 | Přečteno: 557x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1549x
Ing.Valtr Sodomka je technickým garantem APOKS, energetickým specialistou, znalcem v oboru odvodu spalin a technickým ředitelem firmy Messy s.r.o.

Seznam rubrik