Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Článek je blábol vedle blábolu! RvRv

0 0
možnosti
Foto

J32a96n 75H84o24r30n70í44k

13. 12. 2019 8:12

Druhý odstavec je čirá demagogie. Ta energie se bere ze Slunce a ještě pár miliard let to tak bude. Vždyť to sám vyčíslujete.

Své teze stavíte na tom, že zeměkoule je uzavřený energetický systém, to se to pak fantazíruje :-).

0 0
možnosti
Foto

To jsou blaboli. Geotermanlni energie se doplnuje prenosem tepla ze zemskeho jadra. Tam vznika rozpadem radiakt. prvku a slapovymi silami. Zemne neni izolovana soustava - viz prisun ze slunce. Dobre mineny clanek zalozeny na spatne interpretaci faktu...

2 3
možnosti

geotermální energie - myslím že autor se nezabývá geotermální energií v zemském jádře tj jakousi totální geotermální energií planety ale např. lokálními vrty, které vyčerpatelné jsou, např geotermální vrt pro získávání elektrické energie se vyčerpá asi za 30-40let.

3 0
možnosti

Biomasa znamená vždy devastaci krajiny při velmi nízké účinnosti celé technologie.

3 0
možnosti
Foto

J66a15n 41H34o46r20n39í30k

13. 12. 2019 8:05

Co třeba palivové dřevo? To je taky biomasa.

Jinak souhlas s tím, že tak, jak jsou v současnosti nastavené bioplynky, tak se jedná o devastaci krajiny.

0 0
možnosti

J39i10ř55í 56T30e66p20r

12. 12. 2019 15:33

Dlouho mě zajímá jaký dopad na to "zlověstné oteplování" mají klimatizace, Ty přece předávají z budovy (de facto skleníku) nahromaděné teplo do venkovního vzduchu a ten se nám ještě více ohřívá, než kdyby klimatizace nebyla.

Umí někdo moji "laickou" myšlenku odborně potvrdit nebo vyvrátit?

;-) Pokud by moje úvaha byla správná, tak stačí vypnout v Bruselu v tom "skleníku" klimatizaci a byl by klid.

1 0
možnosti
Foto

Pokud by byla klimatizace poháněna slunečními panely, je její bilance nulová.

Teplo, které pronikne z venku do budovy a které navíc vyrobí její obyvatelé tím, že žijí, zase vyžene ven. Přidá k němu teplo, na které se přemění elektřina z panelů, ale ty se o vyrobenou elektřinu méně ohřívají. Celkem nula.

Rozdíl může být jen v tom, že černé panely mřemění na teplo víc světla, než něco světlého, co by světlo odrazilo zpět do Vesmíru

Pokud je klimatizace napájena klasickým zdrojem, tak celkové teplo je stejné, jako spalné teplo paliva, zpotřebovaného v elektrárně. Zkruba 60% toho tepla se vypustí věžemi v elektrárně, zbytek se přidá k teplu, vyčerpanému ven z budovy.

2 0
možnosti

Jak už bylo řečeno, fotovoltaické panely dopadající energii nepožerou, pouze její malou část (cca 20 %) přemění na elektřinu, která je velmi rychle někde opět spotřebována, a přitom se samozřejmě přemění na teplo. Takže fotovoltaika nám planetu rozhodně neochladí. Spíš naopak - ze svojí podstaty FV panely jen málo slunečního záření odrazí, určitě méně než světlá střecha, která by odrážela víc. Ale to už jsou zanedbatelné vlivy, mnohem více se projeví, když někde postavíme černou asfaltku nebo naopak velkou plochu ze světlého betonu.

Kromě toho, pokud máte starost o tepelnou bilanci, tak byste měl spíš řešit fosilní zdroje a jádro. Jejich využíváním totiž planetu jednoznačně ohříváme, byť i tento vliv je proti skleníkovému efektu zanedbatelný.

3 1
možnosti

jenomže autor v článku nezpochybňuje zákon zachování energie, ale zabývá se dopady na lokální ekosystém - např. slunečními panely zakryjete plochu jednoho okresu=neporostou pod nimi stromy, tráva atp,= míň zeleně = víc CO2.

Jinak, uhlík také nevzniká z ničeho, ten uhlík,kterého se všichni tak bojí na planetě už je, v pravěku jej pohltily tehdejší lesy, spalováním fosilních paliv se pouze znovu uvolní a dřív nebo později jej zase pohltí rostliny a stane se z něj uhlí... říká se tomu i koloběh uhlíku....

0 0
možnosti

J51a35n 49P53a60v36e79l

12. 12. 2019 8:18

Jenže planeta není uzavřená soustava. Co na planetu dopadne, buď zachytíme a nebo vyzáříme.

Nicméně, asi se shodneme na tom, že myšlenka výroba elektrické energie ze sluneční je hezká, správná, ale nesmí se ignorovat fyzikální a ekonomická omezení.

0 0
možnosti
Foto

Už delší dobu si kladu otázku, jestli větrné elektrárny nemají vliv na zpomalení u nás tradičního západního proudění. Už několik let u nás západní větry zpomalují, už zdaleka nebývají ta čerstvé jako dříve, je jich méně, po značnou část roku se prosazuje východní slabé a suché proudění. Vlivem zpomalení se také vytratí velká část srážek už mimo naše území. Takže otázka zní: nepřispívají ke změně klimatu svou měrou také zdroje, o kterých jsme si mysleli, že ho budou chránit?

5 1
možnosti

Odpoveď je ne, západní proudění spomaluje že zcela jiných důvodů než je pár vetrniku.

3 0
možnosti

Možná jsem nečetl dost pozorně, ale pokud slunce proženu přes FV panel, tak přece jeho energii z izolované soustavy Země neodebírám - pouze jí několikrát komplikovaně transformuji, ale stejně ji nakonec proměním v teplo. A vzhledem k mizerné skladovatelnosti elektřiny na transformace probíhá víceméně v reálném čase.

9 1
možnosti

Zkuste se zamyslet jaké to vaše "pouze" má aspekty a zda jsou opravdu všechny bezvýznamné.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS